Skip to content

Steeds meer bedrijven komen er achter dat traditionele, gefragmenteerde security oplossingen tekort schieten. Dit komt doordat deze systemen niet snel genoeg kunnen reageren op de gelaagde aanvalstechnieken die cybercriminelen vandaag de dag inzetten. Een geïntegreerd security platform maakt een samenhangend, efficiënt en dynamisch beveiligingsbeheer mogelijk en is daarom veel beter in staat om op complexe en geavanceerde cyberdreigingen te reageren. Deze blog onderzoekt de uitdagingen die best of breed-strategieën opleveren binnen de cybersecurity van bedrijven en laat zien hoe security platforms deze problemen aanpakken. 

Mocht je liever luisteren in plaats van lezen, dan hebben we een podcast voor je. In deze aflevering bespreken Paul Visch van Jarviss en Florian Buijs van Palo Alto de uitdagingen die voortkomen uit gefragmenteerde security tools en hoe geïntegreerde security platforms deze problemen kunnen oplossen. Ze belichten ook het belang van Zero Trust-modellen en de rol van AI en automatisering in het versterken van cybersecurity strategieën. 

Wil je liever verder lezen? Hieronder gaan we verder met de bespreking van hoe geïntegreerde security platforms 7 belangrijke cyberbeveiligingsuitdagingen oplost. 

1.Fragmentatie van security tools

Het security landschap van veel bedrijven bestaat uit een lappendeken van verschillende tools en systemen, vaak het resultaat van een ‘best of breed’-strategie. Bij deze benadering kiezen organisaties voor de beste tool voor elke specifieke beveiligingsbehoefte, zonder noodzakelijkerwijs rekening te houden met de algehele integratie. Hoewel elke tool op zichzelf effectief kan zijn, vormen ze een onsamenhangend geheel dat moeilijk te beheren is en trager reageert op bedreigingen. Deze fragmentatie leidt tot minder overzicht, waarbij belangrijke signalen van inbreuken over het hoofd kunnen worden gezien doordat de systemen onderling niet communiceren.

Geïntegreerde security platforms pakken deze problemen aan door alle noodzakelijke beveiligingsfuncties te consolideren in één overkoepelend systeem. Dit maakt het beheer niet alleen een stuk efficiënter, maar zorgt ook voor een meer gestroomlijnde reactie op bedreigingen. Bovendien verbetert de integratie binnen deze platforms de automatisering van responsprocessen, waardoor sneller en effectiever op incidenten kan worden gereageerd. Door deze coherentie wordt het gehele netwerk veiliger en zijn organisaties beter voorbereid op complexe cyberdreigingen.

2.Complexiteit van beheer

Een van de grootste hoofdpijndossiers voor IT-afdelingen is het beheer van meerdere, niet-geïntegreerde security tools. Elk van deze tools vereist een apart beheerproces, inclusief updates, monitoring en troubleshooting, wat niet alleen tijdrovend is, maar ook gespecialiseerde kennis vereist. Deze versnippering leidt tot inefficiënties en verhoogt de operationele kosten aanzienlijk, omdat IT-personeel hun tijd moet verdelen over verschillende systemen zonder een centraal overzicht.

Geïntegreerde security platforms bieden een oplossing voor deze problematiek door een uniform beheer interface te bieden. Dit stelt organisaties in staat om vanuit één centraal punt hun beveiliging te monitoren, te beheren en te optimaliseren. De integratie van diverse beveiligingsfuncties binnen één platform maakt het ook mogelijk om snel op veranderingen en bedreigingen te reageren. Bovendien kunnen operationele kosten drastisch worden verlaagd doordat minder tijd en minder gespecialiseerde training nodig is om het systeem effectief te beheren.

3.Inefficiëntie bij incident respons

Hoe snel je op een incident kan reageren is wat het verschil maakt. De gefragmenteerde aard van traditionele security setups, waarbij verschillende tools onafhankelijk van elkaar opereren, leidt vaak tot vertragingen. Wanneer tools niet goed communiceren en data niet is geïntegreerd, kost het identificeren en begrijpen van de volledige reikwijdte van een incident meer tijd, waardoor cybercriminelen de gelegenheid krijgen om hun aanval te verdiepen of te verbreden.

Geïntegreerde security platforms veranderen dit scenario drastisch. Ze bieden een gecentraliseerd overzicht en geautomatiseerde processen die essentieel zijn voor snelle detectie en reactie. Met alle security data en waarschuwingen geconsolideerd op één platform, kunnen incident response teams snel de aard en omvang van een dreiging analyseren en onmiddellijk handelen. Dit verhoogt de effectiviteit van de respons waardoor de potentiële schade door een aanval wordt geminimaliseerd. Door de integratie van geavanceerde analytics en machine learning, kunnen deze platforms verder proactieve maatregelen voorstellen en automatiseren, waardoor het hele proces van incident respons gestroomlijnd en versneld wordt.

4.Uitdagingen in cloud security

Onderzoeks- en adviesbureau Gartner, verwacht dat 90% van de bedrijven voor 2027 naar de hybrid cloud migreert. De transitie naar cloudgebaseerde infrastructuren heeft veel voordelen, zoals schaalbaarheid, flexibiliteit en kostenbesparing. Echter, deze overgang introduceert ook specifieke beveiligingsuitdagingen. Zo geeft 80% van de bedrijven die al in de cloud werken aan dat ze vaker via de cloud worden aangevallen. 

 

Cloudomgevingen zijn dynamisch en verspreid, waardoor traditionele perimeter-gebaseerde beveiligingsstrategieën niet toereikend zijn. Daarnaast maken de gedeelde verantwoordelijkheden tussen cloudproviders en gebruikers het beheer van beveiligingsconfiguraties complex. Veel bedrijven worstelen met het behouden van overzicht en controle over hun data en applicaties die zich buiten hun directe beheer bevinden.

Geïntegreerde security platforms zijn ontworpen om de unieke eisen van cloudinfrastructuur aan te pakken, zoals het beveiligen van API’s, het beheren van identiteiten en toegangsbeheer, en het bieden van versleuteling en bedreigingsdetectie die schaalbaar zijn met de cloudomgeving. Door het gebruik van één geïntegreerd platform kunnen bedrijven hun cloudomgevingen beheren met dezelfde efficiëntie en diepgang als hun on-premise systemen. Dit zorgt voor consistentie in beveiligingsbeleid en -procedures, ongeacht waar de data zich bevindt, en verbetert de algehele beveiligingshouding door geavanceerde beschermings- en responsmechanismen te bieden die specifiek zijn ontworpen voor de cloud.

5.Gebrek aan schaalbaarheid

Het is niet de bedoeling dat je beveiliging je groei tegenhoudt. Toch kan dit gebeuren met traditionele security oplossingen omdat ze flexibiliteit en schaalbaarheid missen. Dit leidt tot knelpunten waarbij de beveiliging de uitbreiding van netwerkcapaciteit of het aantal gebruikers niet kan bijbenen, wat het hele bedrijf kwetsbaar kan maken voor aanvallen.

Geïntegreerde security platforms daarentegen zijn ontworpen om flexibel te zijn. Ze kunnen uitbreiden of inkrimpen naargelang de behoeften van het bedrijf. Of het nu gaat om het automatisch opschalen tijdens piekverkeer of het schalen naar nieuwe geografische locaties of technologieën, geïntegreerde platforms zorgen ervoor dat de beveiliging altijd synchroon loopt met de bedrijfsgrootte en -activiteit. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van cloudgebaseerde infrastructuren die real-time aanpassingen mogelijk maken, zonder de prestaties te beïnvloeden of de beveiliging te compromitteren.

6.Compliance en regelgeving

Compliance is een grote uitdaging voor bedrijven door de steeds strengere regelgeving. Het gebruik van meerdere, afzonderlijke security tools compliceert deze uitdaging verder. Elke tool kan verschillende rapportageformaten hebben, uiteenlopende data opslaan, en moet afzonderlijk worden gecontroleerd tijdens audits. Dit kan leiden tot inconsistenties, gaten in de data en verhoogt de kans op compliance-fouten, die niet alleen kostbaar zijn, maar ook de reputatie van het bedrijf kunnen schaden.

Geïntegreerde security platforms bieden een gestroomlijnde oplossing door alle beveiligings- en compliance-data te centraliseren. Dit uniforme beheer maakt het eenvoudiger om te voldoen aan de wet en vermindert de complexiteit van audits. Met geconsolideerde logs en rapportages kunnen bedrijven snel bewijs leveren van hun beveiligingsmaatregelen en compliance-status. Bovendien stellen geïntegreerde platforms organisaties in staat om proactief beveiligingsbeleid te implementeren en bij te werken overeenkomstig de nieuwste regelgeving, wat niet alleen tijd bespaart maar ook de nauwkeurigheid en consistentie van compliance verbetert.

7.Verouderde security maatregelen

Traditionele beveiligingsmethoden zoals signature-based antivirus of eenvoudige firewalls zijn vaak niet afdoende om geavanceerde aanvallen zoals zero-day exploits, advanced persistent threats (APT’s) en ransomware effectief te detecteren en te blokkeren. Deze methoden zijn veelal gebaseerd op het verouderde principe dat elementen binnen het netwerk te vertrouwen zijn — een aanname die onhoudbaar is in het huidige landschap waar bedreigingen zowel intern als extern kunnen ontstaan.

Het Zero Trust-model biedt een robuuste oplossing door uit te gaan van het principe dat geen enkel apparaat of gebruiker binnen of buiten het netwerk te vertrouwen is zonder strikte continue verificatie. Geïntegreerde security platforms die de Zero Trust-principes implementeren, benutten geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML). Deze technologieën bieden continue verificatie van alle toegangspunten en netwerkverkeer, automatiseren de detectie van afwijkende patronen en gedragingen die op veiligheidsrisico’s kunnen wijzen, en verbeteren voortdurend de beveiliging door te leren van nieuwe bedreigingen. Hierdoor kunnen deze platforms niet alleen snel reageren op bekende bedreigingen, maar ook proactief onbekende dreigingen identificeren en neutraliseren voordat ze schade kunnen veroorzaken. Dankzij deze integratie van AI en ML kunnen bedrijven zich veel effectiever beschermen tegen steeds geavanceerdere en schadelijkere cyberaanvallen.

De kracht van geïntegreerde security platforms

De besproken uitdagingen laten zien waarom geïntegreerde security platforms een betere beveilingsstrategie zijn dan het best of breed principe. Door fragmentatie te elimineren, beheer te vereenvoudigen, respons op incidenten te versnellen, naadloos in de cloud te functioneren, schaalbaarheid te ondersteunen, compliance te versterken en verouderde maatregelen te vervangen met geavanceerde technologieën, bieden deze platforms een allesomvattende oplossing die de beveiligingshouding van een organisatie aanzienlijk versterkt. Ze zorgen niet alleen voor een robuustere bescherming tegen een breed scala aan bedreigingen, maar verhogen ook de operationele efficiëntie en verminderen de totale kosten van cybersecurity.

Wil je ook overstappen naar een geïntegreerd security platform? Neem dan nu contact op met ons om de mogelijkheden te bespreken.